Despre circ, pentru cei mici

Scris de roshanian pe 19.04.2013

Dragii noştri,

Astăzi, 19 aprilie, este Ziua Mondială a Circului. Credem noi că e o ocazie minunată să le povestiţi celor mici câte ceva despre începuturile circului, poveştile şi farmecul ce l-au înconjurat mereu. Noi vom sărbătorii mâine, cu clovnul Lulu, la Atelierul “Experimente distractive” care va avea loc la Iaşi, începând cu ora 11.00, la ceainăria CTS Corner din Palas.

Dar până una alta, să vă povestim puţin despre circ, ca să aveţi ce le spune mai departe micuţilor (la sfârşitul articolului aveţi şi câteva recomandări de jucării cu tema circului). De la saltimbanci, măscărici, pehlivani, funambuli şi soitari la dresori de animale, scamatori, iluzionişti şi acrobaţi, circul a fost dintotdeauna un spectacol pe cinste în orice cultură. A avut mereu o alură aparte, exotică şi fascinantă, viaţa circarilor putând umple paginile multor romane. Istoria circului ne duce până în Evul Mediu, după căderea Imperiului Roman, când circul a fost adus în Europa de actorii care călătoreau în grupuri şi făceau reprezentaţii în bâlciurile diferitelor oraşe din drumul lor.

Aceşti nomazi erau priviţi nu doar ca artişti care se pricep de minune la giumbuşlucuri, la spus poveşti, la întrepretat cântece, la făcut tămăduiri miraculoase, scamatorii sau preziceri ale viitorului, ci erau şi cei care le vorbeau oamenilor despre ce se mai întâmplă în lume, foarte des fiind cei care purtau veştile de la un oraş la altul. Însă noianul de oameni se aduna în jurul circului nu doar pentru a se amuza şi-a afla ştiri, erau deopotriva avizi de senzaţii tari şi privelişti terifiante. Circul le aducea oamenii ciudaţi, diformi, cu trei picioare, cu două capete, cu păr de maimuţă, oamenii foarte înalţi sau dimpotriva, nefireşti de mici. Circul era pentru aceşti nefericiţi o salvare, făcând din handicapul lor un spectacol, astfel fiind acceptaţi de societate.

Trucurile îndemânatice au evoluat cu timpul, intrând în scenă jonglerii, care cam furau pâinea menestrelilor, cei care până acum binedispuneau norodul. Cu timpul însă au pus arta de la artă şi-au creat spectacole împreună, ridicând astfel şi imaginea circului, care nu mai era privit ca o adunătură de vagabonzi, delincvenţi şi cerşetori, purtându-şi neostenit recuzita, dând reprezentaţii în pieţe publice, cârciumi, grajduri sau pe la curţile domneşti. Deveneau începând cu anul 1800 trupe de artişti, care intrau în arena circului, special amenajată pentru ei. Astfel s-a dezvoltat şi acrobaţia, care datează încă de pe vremea dinastiei Han ((206 î.Hr.-220 d.Hr) din China, dar care nu s-a putut afirma din lipsa recuzitei şi a spaţiilor nepotrivite.

Apar în numerele circalilor şi animalele dresate, care fac deliciul publicului, amuzandu-l sau hazardându-l prin ferocitatea lor. Foci, maimuţe, lei, tigrii, cai, girafe, elefanţi, şerpi, dar şi câini şi pisici. Deşi fac giumbuşlucuri spectaculoase, bietele dobitoace duc o viaţă chinuită, fiind crescute de mici între oameni, dresate să facă ceea ce li se cere şi necunoscând nicicând viaţa în sălbăticie.

 

RECOMANDĂRI DE JUCĂRII:

1. Copiii sunt fascinaţi de caruseluri. Ia-i unul numai al lui, care să-i decoreze locul unde se joacă, iar seara să-l ajute să adoarmă mai uşor. Caruselul este din lemn, cu personaje de circ viu colorate, ajutându-l pe cel mic să interacţioneze cu animalele, să le rotească, înţelegând astfel legile cauzei si ale efectului.

2. Puzzle-ul “Circul Animalelor” prezinta mai multe de 30 de animale frumos ilustrate, dispuse într-o spirală. Puzzle-ul trebuie asamblat şi dezasamblat, oferind astfel posibilitatea ca cei mici să studieze fiecare animal în parte. Rezolvând jocul, copiii îşi dezvoltă abilităţile logice, manuale şi cognitive.

  • 27 piese
  • forma deosebita, de spirala
  • suport de placaj

3. Din colecţia LEGO a copilului tău nu poate lipsi “Spectacolul de circ”, care cuprinde două foci simpatice, o acrobată frumoasă, recuzita şi deocraţiunile pentru o sală de circ. Povesteşte-i cu această ocazie despre istoria circului, despre minunăţiile şi ciudăţeniile lui, despre sacrificiile şi efortul pe care il depun artiştii şi animalele pentru a crea o artă unică.

Comenteaza

Subscribe without commenting

Edukid.ro pe retele sociale

Recomandam
  • Afla raspunsul la orice intrebare despre copii din eumama.ro
  • Citeste noutatile pentru mamici in portalul pentrumamici.ro
Ai un site/blog? Te rugam sa ne sustii

Click pe un banner de mai jos pentru a obtine codul.