De ce e important să cultivi creativitatea copilului tău prin artă?

Îl vezi pe cel mic pictând cu degetele o formă colorată. Te duci și îl întrebi ce pictează și dă din umeri pentru că nu s-a gândit la asta până acum. Copiii nu prea se gândesc la finalitatea desenului, sunt atrași de cât de distractiv este când pun vopsea pe foaie, urmată de puțin sclipici amestecate cu degețelele. Spre deosebire de copiii de peste 5 ani și adulți, copiii mici nu prea știu care este finalitatea operelor lor de artă, ei se concentrează pe proces, nu pe finalitate. O profesoară de la o grădiniță din America spune că trebuie să îi lăsăm pe cei mici să se bucure de proces și să îi lăsăm să fie creativi.

De ce e arta importantă?

Cultivarea creativității celui mic nu îl va ajuta doar să devină următorul Picasso, dar îl va ajuta să își dezvolte gândirea creativă, capacitatea de a rezolva probleme și să se dezvolte emoțional și social. Jucându-se cu pensula, își îmbunătățesc abilitățile motorii numărând piese și culori, devin mai buni la matematica. Cel mai important însă, atunci când cei mici sunt fericiți cu rezultatul artei lor, le crește încrederea în sine.

6 moduri pentru a cultiva creativitate

1. Pregătește-te spațiul – Cel mic are nevoie de un spațiu unde să poată experimenta (și face dezordine). Lipește niște coli pe perete, acoperă podeaua cu ziare și lasă-l pe cel mic să își testeze creativitatea.

2. Nu îl îndruma – Nu îi spune celui mic ce să deseneze sau cum să deseneze. În loc să îi spui ”Desenează un curcubeu”, încurajează-l pe cel mic să experimenteze.

3. Fii detaliat când vorbești cu el despre artă – Când vorbești cu el despre ce a pictat, în loc să să îi spui ”Ce frumos”, ar fi util să îi pui câteva întrebări detaliate: ”Văd că ai folosit violet acolo. De ce ai ales culoarea violet?”.

4. Încearcă să înțelegi procesul lui creativ – De cele mai multe ori cel mai bun mod de a înțele ce și cum a făcut cel mic este să îl rogi să îți spună ce a desenat sau dacă s-a distrat.

5. Nu desena cu cel mic – Când părinții schițează ceva alături de cel mic,el poate fi frustrat pentru că nu reușește să schițeze acelasi lucru. Cel mai bine e să stai lângă el și să îl încurajezi.

6. Nu schimba – Când cel mic termină opera de artă, nu sugera schimbări. E important pentru cel mic să creadă că opera lui e frumoasă și completă – îl ajută să își dezvolte încrederea în sine.

Pentru că la Edukid credem, la fel ca și voi, că învățăm jucându-ne, avem câteva jucării perfecte pentru micul artist, pe care le puteți găsi aici.

Recomandarea  noastră e studioul de artă de la Hape, ușor de transportat și cu două fețe: una pentru desenat cu creta și una pentru pictat pe hârtie. Îl găsiți aici.

Pregatiri de scoala

Vacanta aproape s-a terminat si e timpul sa ne pregatim pentru un nou an scolar, fie ca e prima oara cand ii trimitem pe cei mici la gradinita sau deja au ajuns in clasa a IV-a. Pentru ca stim ca pregatirile de scoala sunt foarte importante, avem pentru voi o lista de 6 lucruri pe care trebuie sa le faceti sa va asigurati ca noul an scolar merge ca pe roate.

1. Stil de viata sanatos

In timpul vacantei cei mici au putut probabil sa se trezeasca si sa se culce mai tarziu. Trebuie obisnuiti cu noul program: sa se trezeasca si sa se culce la ore fixe si sa manance ordonat.

2. Cumparaturi

Desi invatamantul e teoretic gratuit in Romania, stim cu totii cate rechizite avem de cumparat. Pregatiti-i celui mic cateva caiete si instrumente de scris si fiti pregatiti sa va ceara si doamna invatatoare sau educatoare alte rechizite.

3. Mediu placut de invatare

Curatenia de inainte de scoala e foarte importanta. Impreuna cu cel mic, organizati materialele vechi de studiu, aruncati lucrurile de care nu mai aveti nevoie si asigurati-va ca are un spatiu dragut de invatare anul acest

4. Drumul la scoala

Invata-l pe cel mic sa vina sau sa se intoarca de la scoala, daca e suficient de mare desigur. Faceti cateva plimbari la scoala inainte de inceperea anului scolar si arata-i posibilitatile de transport public.

5. Dialog

Asigura-te ca cel mic e deschis fata de tine legat de problemele de la scoala. Poate are emotii, poate ii e teama ca nu o sa se integreze. Discuta cu el si asigura-l ca intotdeauna va putea vorbi cu tine despre orice problema.

6. Stres

Sistemul educational romanesc pune foarte mult accent pe note si nu pe dezvoltarea holistica a celor mici. Asigura-te ca cel mic stie ca pentru tine nu notele sunt cel mai important lucru, ci ca el sa invete si sa se dezvolte.

Spor in noul an scolar!

Care sunt caracteristicile unui profesor extraordinar?

Predarea este una dintre cele mai complicate meserii. Aceasta necesită cunoștințe ample despre materie, curriculum și standarde; entuziasm, o atitudine grijulioasă și iubirea învățării; cunoașterea tehnicilor de disciplină și de gestionare a claselor; și dorința de a face o diferență în viața tinerilor.

Cu toate aceste calități necesare, nu e de mirare că e greu să găsești profesori extraordinari.

 

Iată câteva caracteristici ale profesorilor extraordinari

 

Profesorii extraordinari au așteptări mari pentru toți elevii. Se așteaptă ca toți elevii să poată și să răspundă în clasă, și să performeze.

Profesorii extraordinari au obiective clare, scrise. Profesorii eficienți au planuri de lecție care le oferă studenților o idee clară despre ceea ce vor învăța, care sunt misiunile și care sunt criteriile de evaluare. Lecțiile au obiective de învățare și oferă studenților oportunități ample de a-și exercita noi competențe. Profesorul este consecvent în notare.

Marii profesori sunt pregătiți și organizați. Ei se află în sălile de clasă devreme și sunt pregătiți să învețe. Ele prezintă lecțiile într-un mod clar și structurat. Sălile lor de clasă sunt organizate astfel încât să minimizeze distragerile.

Profesorii extraordinari îi provoacă intelectual pe elevi și îi fac să analizeze din mai multe puncte de vedere. Cadrele didactice eficiente folosesc faptele ca punct de plecare, nu un punct final; ei întreabă “de ce”, privesc toate părțile și încurajează studenții să prezică ce se va întâmpla în continuare. Ei adresează frecvent întrebări pentru a se asigura că elevii urmăresc. Ei încearcă să includă întreaga clasă și nu le permit câtorva studenți să domine clasa. Ei țin studenții motivați prin abordări variate și pline de viață.

Profesorii extraordinari formează relații puternice cu studenții lor și arată că îi pasă de ei ca oameni. Profesorii extraordinari sunt calzi, accesibili, entuziaști. Discută cu părinții și se implică în activitățile școlii.

Profesorii extraordinari sunt stăpâni ai materiei lor. Ei sunt experimentați în materiile pe care le predau și își petrec timpul continuând să câștige noi cunoștințe în domeniul lor. Prezintă materiale într-un mod entuziast și insuflă o sete de cunoaștere elevilor.

Profesorii extraordinari comunică frecvent cu părinții. Nu ezită să ridice telefonul pentru a apela un părinte dacă sunt preocupați de un student.

Depozitarea jucăriilor de baie

Pentru a menține baia curată și organizată, e important să găsim un loc potrivit pentru depozitarea jucăriilor de baie ale copiilor. Jucăriile de baie sunt foarte folositoare pentru a îi convinge pe cei mici să facă baie și să stea mai mult timp în cădiță. Sunt adorabili când se joacă cu ele, nu?

Jucăriile de baie trebuie să stea în baie tot timpul. Acest lucru te va ajuta să le ai la îndemână oricând e timp de băiță, dar și să le menții curate (pentru sfaturi despre curățarea jucăriilor de baie click aici). Trebuie să ai mare grijă ca jucăriile să se usuce complet după baie, pentru a nu face mucegai.

Când alegi o modalitate de stocare a jucăriilor de baie trebuie să ai în minte următoarele soluții:

1. Să fie dintr-un material prietenos cu apa – plasticul e cel mai la îndemână

2. Ar trebui să aibă multe găurele mici pe fund pentru a permite apei să circule și să se scurgă din și de pe jucării

3. Să lase aerul să circule pentru a ajuta la uscarea jucăriilor

Idei de spații de depozitare:

 1. Plasă pentru cosmetice

Plasa cosmetice

Deși nu este creat pentru depozitarea jucăriilor de baie, această plasă lasă apa să se scurgă dn jucării, permite uscare lor, poate fi găsită la orice magazin cu articole pentru baie și e ușor de curățat.

 

 

 

2.  Plasă pentru lenjerie

Plasa lenjerie

 

Cumpără de la orice magazin cu articole casnice o plasă pentru spălatul lenjeriei ți 2 umerașe și vei obține 2 săculeți de depozitat jucării ușor de curățat ți de mutat.

 

 

 

Sperăm că ți-au fost de folos sfaturile noastre. Dacă ai alte idei, ne poți trimite oricând pe Facebook sau pe contact@edukid.ro poze cu soluțiile tale ingenioase.

Dacă vrei să faci baia copilașului tău educativă ți distractivă, aici găsești jucăriile HAPE de baie. Sunt la reduceri 😊

Cum să avem grijă de jucăriile de baie ale copiilor?

Jucăriile de baie fac parte din jucăriile favorite ale copiilor noștri și ne ajută să îi ținem ocupați pe cei mici cât timp le facem băiță. Însă, chiar dacă acestea par curate pentru că petrec majoritate timpului în apă calda cu bulbuci, trebuie să avem grijă să le curățăm periodic.

 

Mucegaiul și bacteriile se pot dezvolta rapid pe jucării – deci aici sunt câteva sfaturi despre cum puteți să le păstrați curate.

 

De ce este atât de important să le păstrați curate și cât de des trebuie să o faceți?

Jucăriile de baie sunt un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor, iar cele din cauciuc, în care intră apa sunt și mai periculoase. Apa aspirată de jucării curpinde diferite microorganisme, care dacă rămân în jucării vor deveni o mâzgă urât mirositoare.

Un studiu realizat de ABC a examinat diferite jucării de baie trimise de părinți și a găsit mucegai și bacterii la 100% dintre ele, deci trebuie să avem mare grijă.

Din moment ce copiii de multe ori pun gura pe jucării, e crucial să ne asigurăm că sunt curate. Experții recomandă să curățăm jucăriile de baie cel puțin o dată pe săptămână.

Cum preveniți formarea mucegaiului și curățați jucăriile?

O plasă atârnată deasupra băii este o investiție bună, deoarece ține jucăriile departe de apă atunci când nu sunt utilizate.

Scoateți toată apa din ele înainte de a le pune în plasă.

Pentru a le curăța, spălați-le în apă caldă cu apă sărată pentru a scăpa de murdărie în exterior.

Apoi puneți trei cupe de oțet într-o găleată de apă curată și stoarceți jucăriile de cauciuc pentru a vă asigura că apa din oțet pătrunde în ele.

Lăsați-le peste noapte, apoi le agitați bine, goliți-le și clătiți-le în apă curată.

Multe jucării pentru copii pot fi, de asemenea, spălate în mașina de spălat vase – dar trebuie să verificați ambalajul.

Episodul 2: Cum e sa fii tatic de fetita?

Episodul al II-lea a aparut mai repede decat credeam. Remember: primul episod

Chinezu e un cunoscut blogger din Bucuresti, desi la origini e morosan din Baia Mare. Il cheama Cristian China-Birta, fost jurnalist si actual antreprenor si…  cel mai important pentru el e ca de sase ani e tatic de fetita.

Chinezu ne povesteste:

A fi tata de fata nu e cel mai frumos lucru din lume, ci unicul lucru din galaxie pentru care orice alt superlativ e o biata palpaiala de flacare stingher.

Cand am aflat că voi avea o fetita, nu am mai putut respira ceva vreme… Iar cand am vazut-o pe Mara mea cea minunata venind pe lume, am fost terminat. De fapt, ca sa v-o spun pe aia dreapta, din momentul in care s-au nascut, eu am inceput sa traiesc prin si pentru copiii mei in cea mai mare parte a timpului. De fiecare data cand ajung acasa si imi sar in gat e tot ce poate fi mai frumos, e ca si cum m-as energiza instant si as vedea lumea mai frumoasa. Desi nu e, nu e chiar deloc…

Chiar acum, cand scriu aceste randuri, Mara mea cea minunata sta langa mine la birou si deseneaza o racheta. Si eu ma topesc doar uitandu-ma la ea. Va las. Nu mai pot scrie. Trebuie sa o iau in brate!

Sunt un tatic fericit cu o asemenea familie frumoasa. 🙂 Sursa: foto.

Chinezu are si un strengar de baiat mai mare, pe nume Alexandru.

Episodul I: Cum e sa fii tatic de fetita?

Prezenta unui tata in educatia copilului este extrem de importanta inca de la o varsta frageda, indiferent daca e baietel sau fetita. Fiind primul model masculin in viata unei fete, tatii isi influenteaza fetele in mod profund, de la parerea pe care o au despre ele si pana la pretentiile pe care le vor avea fata de barbati, la maturitate.

Am decis sa incep o serie de interviuri cu oamenii din online, tatici responsabili si familisti convinsi. Incep cu primul episod:

Cum e sa fii tatic de fetita? l-am intrebat pe Marius Sescu – Marketer & Blogger din Iasi

Extrem de frumos. E cea mai mare realizare a mea, dar si a sotiei, de pana acum.
Stiu, realizarile sunt de obicei materiale, profesionale, dar tocmai asta e frumusetea unui copil: sa ai un copil depaseste orice realizare pe care o vei avea in viata.

Sa fii tatic de fetita e simplu si complicat in acelasi timp. Simplu pentru ca e suficient sa te uiti in ochii ei si iti dai seama de ce are nevoie: sa fie iubita si ocrotita. Complicat pentru ca ajungi sa inveti in cateva luni o meserie care incepe brusc si nu se termina niciodata. Inveti ce inseamna un anumit tip de plans, cum se schimba un scutec, cate grade trebuie sa aiba apa pentru baita, la ce interval de timp trebuie schimbat copilul, ce temperatura trebuie sa fie in camera copilului, ce vaccinuri trebuie sa ii faci si cand, de ce trebuie sa il feresti, ce trebuie sa ii oferi, ce medicamente poti sa ii dai si ce medicamente nu trebuie sa ii dai.

Recunosc, eu sunt un tatic foarte norocos deoarece Mihaela se ocupa full time de copil, eu doar o ajut dimineata, seara si in weekenduri. Insa in clipele alea cand o tin in brate lumea din jurul meu se rezuma la ea, de fapt lumea noastra e ea. Pe langa sunt doar detalii. Adevarul e ca degeaba faci planuri si te pregatesti. Oricat de mult te-ai antrena, copilul tot te va lua pe nepregatite, atunci cand decide sa vina pe lume. Partea frumoasa e ca viata nu se termina atunci cand apare un copil in familie, cum spun unii, ci abia incepe, iar eu si Mihaela crestem odata cu copilul, invatam sa zambim alaturi de ea si sa ne bucuram de lucrurile mici, exact cum face si Diana. Zambetul ei merita orice sacrificiu.

Sa fii tatic e o experienta ce nu poate fi descrisa in cuvinte, trebuie traita! incheie Marius plin de emotii si iubire fata de Diana de doar doua luni.

Marius descrie pe blogul personal prima jucaria a Dianei: E o steluta care o ajuta noaptea sa doarma mai usor, deoarece proiecteaza pe tavan imagini de poveste, insotite de o melodie linistitoare, de leagan. Practic e un miniproiector pentru copiii. Dianei ii place la nebunie, doar ca deocamdata nu vrea sa ne spuna asta in cuvinte. In schimb faptul ca adoarme imediat ce pornim jucaria cred ca imi da dreptate.

Yeey! Ma bucur tare mult ca Diana are de la edukid.ro prima jucarie educativa! Steluta vise placute de la Tomy poate fi achizitionata de la noi de pe site. Sa trecem la joaca, zic! Ce ii asteapta pe tatici de fetite? Sa ne amuzam de reclama de mai jos, nu inainte de a-l felicita pe Marius pentru familia lui minunata! O pupam si pe mami Mihaela! 🙂

Interviu cu Irina Nicolae (ex. A.S.I.A.)

Traim vremuri in care tanjim dupa povesti

Irina Nicolae a intrat de cativa ani in clubul tinerelor scriitoare de carti pentru copii. Ea a lansat inca din anul 2007 pe piata din Romania cartea “In tara lui Dovlecel” realizata in conditii grafice de exceptie. Fosta membra a trupei A.S.I.A. continua cu noile aparitii editoriale pentru copii “Coloreazacu Dovlecel”, “Dovlecel te invata alfabetul”, “Dovlecel te invata sa numeri” adaugandu-se acum si “Dovlecel te invata Calendarul naturii”.

edukid.ro: Cum au prins viata povestile tale?
Irina Nicolae: Prima cartea semnata Irina Nicolae apare pe piata in februarie 2007 se numeste “O parte de lume vazuta prin ochii mei…” si este un album de fotografie, o carte editata in conditii grafice extraordinare, o carte ce va propune o calatorie alaturi de mine in locurile pe care eu am avut ocazia sa le vizitez, si daca vreti este si o calatorie in sufletul meu…

Am ales sa arat publicului o alta latura a personalitatii mele.
Alaturi de fotografii veti gasi si texte scrise de mine . In acelasi an apare si prima carte dedicata celor mici, exact de Mos Nicolae. “In Tara lui Dovlecel” este o poveste care sa va bucure sufletele si sa va aduca zambetul pe buze ori de cate ori veti deschide aceasta carte. Conceptul este unul modern, existand posibilitatea ca cei mici care nu stiu inca tainele cititului sa poata intelege povestea privind ilustratiile, bineinteles lasandu-le posibilitatea de a-si folosi imaginatia intr-un mod constructiv. Anul urmator incep sa ma gandesc serios la realizarea unei linii educativa dedicata celor mici. Am vazut ca pe piata sunt mult prea putine carti care sa-i ajute sa-si formeze o baza solida, asa ca decid sa creez linia educativa “INVATA cu DOVLECEL”, care sa le deschida drumul spre cunoastere. Am ales ca Dovlecel, personajul creat de mine, sa ii ajute pe cei mici sa invete lucrurile esentiale intr-un mod cat mai placut si usor.

edukid.ro: Pe cand urmatoarea carte educativa pentru copii si cu ce tematica?
Irina Nicolae: Urmatoarea carte care va iesi din tipar in maxim o luna de zile se numeste : “Dovlecel te invata formele si culorile”. Grafica este semnata Iulian Pena, el semnand toate ilustratiile cartilor mele. In afara liniei educative curand va aparea o alta poveste semnata Irina Nicolae si o intreaga linie de “accesorii” marca Dovlecel, fiind marca inregistrata!

edukid.ro: Unul dintre cele mai minunate daruri pe care parintii il pot face copiilor este dragostea pentru lectura, pentru carti. Multe studii au ajuns la concluzia ca micutii citesc mai devreme au mult mai multe sanse de a reusi in viata. De ce?
Irina Nicolae: Nu cred in studiile care spun ca cei care deprind tainele cititului de la o varsta frageda au mai multe sanse in viata.Cred ca de tine depinde ce drum alegi. Din pacate multi nu reusesc sa sfarseasca aceasta calatorie, ratacindu-se undeva la mijlocul drumului, desi startul a fost unul spectaculos. Eu cred mai degraba ca parintii sunt cei ce-si imping copii spre lectura de la varste foarte mici. E bine sa-ti inveti copilul sa iubeasca lectura, dar trebuie sa tii cont ca este totusi un copil si ca nu-l poti supune la un program draconic pentru a indeplini visele tale! E bine sa-i lasi copilului libertatea de a alege, fiind intotdeauna langa el.

edukid.ro: Televizorul si internetul – primii dusmani ai lecturii?
Irina Nicolae: Sunt daca vrei un rau necesar. Daca nu-ti uiti copilul in fata televizorului sau al computerului nu este o problema, dar daca timpul petrecut in fata acestora depaseste cu mult timpul petrecut cu tine ca parinte, atunci este intradevar o problema. De multe ori din comoditate parintele isi lasa copilul in fata televizorului doar ca el sa-si poata rezolva treburile in gospodarie sau sa aiba cateva clipe libere. Legat de computer, copilul nu va sta in fata acestuia daca tu nu-i vei permite. Tu esti cel care decide cand si cat timp va sta copilul tau in fata acestuia!

edukid.ro: Cititul trebuie privit de asemenea ca o activitate distractiva, relaxanta si nu ca pe o obligatie pe care copii o au fata de parinti sau educatori. Cea mai buna metoda de invatare este aceea realizata prin joaca?
Irina Nicolae: Eu cred ca la varste mici metoda cea mai buna este joaca! Stiu din experienta ca nu citeam niciodata daca mi se impunea!Dar daca totul era prezentat ca o joaca reactionam. Convinge-i pe cei mici sa iubeasca lectura cu metode simple, nu brutale sau obligatorii! Nepotica mea are 5 ani si iubeste cartile, ea este motivul pentru care m-am aruncat in lumea povestilor si tot ea este cea care” imi da ok-ul” pe lucrarile mele! Copii sunt cei mai sinceri si-ti vor spune intotdeauna ceea ce cred, asa ca daca vei reusi sa le smulgi un zambet inseamna ca te poti numi scriitor!
Sa scrii pentru ei e cea mai mare provocare, dar si cea mai mare responsabilitate!

Acum trei luni am initiat campania “Imbratisam lectura” – editia junior, o campanie de atragere a copiilor catre lumea minunata a lecturii, „pentru ca vrem ca ei sa fie mai buni decat noi”. Scopul acestei campanii a fost de a dezvolta caracterul si personalitatea copiilor prin lectura si jucariile educative. Numai cel caruia i s-a insuflat in copilarie gustul pentru lumea minunata a lecturii isi va gasi timp pentru aceasta activitate de minte si suflet.

Mai multe despre campania “Imbratisam lectura” – editia junior: Concurs : Cum am descoperit povestile si Noi imbratisam lectura .