Cum arata educatoarea potrivita?

Un stimul important in dezvoltarea intelectuala a copilului este accesul la o varietate de materiale. Astfel, gradinita este un pas important pentru copii si pentru parinti, iar a avea o educatoare buna pentru copilul tau este esential. Copilul se straduieste sa obtina atentia si aprecierea educatoarei, accepta fara conditionari regulile impuse de aceasta si ii recunoaste autoritatea absoluta.

Parintii ar trebui sa se intereseze inainte de existenta unor calitati speciale ale cadrului didactic implicat in educarea copiilor. Rolul educatoarei in procesul instructiv-educativ presupune in primul rand transmiterea de noi cunostinte pentru copilul prescolar. Asumarea de catre educatoare a cestui rol presupune intelegerea faptului ca fiecare copil invata intr-un mod aparte si are nevoi de cunoastere diferite.

Cum arata educatoarea potrivita?

– sa posede conostinte privind dezvoltarea sociala a copilului;
– sa stie ce influenta au relatiile familiale asupra acestei dezvoltari;
– sa-si armonizeze propriile cerinte cu cerintele parintilor;
– sa stie cum sa incurajeze cooperarea si prietenia intre copii;
– sa aprecieze copilul in realizarile sale de mici la fiecare activitate desfasurata;
– sa stimuleze si sa incurajeze la fiecare micut sentimentul de apartenenta la grup;
– sa aiba intelegere pentru fiecare copil in parte, pentru manifestarile sale, care nu exprima intotdeauna clar trebuintele;
– trebuie sa inteleaga nevoia primordiala a copilului de a fi acceptat asa cum este el si nu ia drept “atac” personal conduitele extreme ale copilului. Ele sunt mai degraba expresii ale sentimentelor, reactii la frustrare, si nu agresiuni cu tinta specifica. Un asemenea cadru didactic nu se va grabi sa-l “parasca” pe copil parintilor, ci o sa caute solutii;
– trebuie sa dea dovada si de flexibilitate in regandirea proiectelor sale, incorporand nevoile sociale ale copiilor; exemplu: daca un copil ajunge la gradinita si povesteste entuziasmat (sau nu) de faptul ca acasa a sosit un bebelus, educatoarea are posibilitatea de a renunta la activitatea planificata si sa abordeze aceasta noua tema, de interes pentru toti copilasii din grupa.

Educatoarea are incredere nu numai in propria sa capacitate de a da ajutor si de a indruma, ci si in eforturile copilului si ale parintilor de a depasi dificultatile. Eu am avut educatoarea perfecta: energica, creativa, optimista, si iubitoare. Sursa foto.

Ce va mai amintiti de educatoarea dvs? Ce calitati (sau defecte) avea?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *