Dezvoltarea inteligentei si gandirii la copii

“Sa nu-i educam pe copiii nostri pentru lumea de azi. Aceasta lume nu va mai exista cand ei vor fi mari si nimic nu ne permite sa stim cum va fi lumea lor. Atunci sa-i invatam sa se adapteze.” (Maria Montessori)

Desi multi parintii cumpara copiilor jucarii educative, putini stiu ca trebuie sa se implice mult mai activ in cresterea copiilor si in special la dezvoltarea coeficientului de inteligenta. Cu totii stim ca un copil bine dezvoltat va avea un succes mult mai mare la scoala, va rezolva mult mai repede temele de casa si se va descurca mult mai bine in viata.

Cateva sfaturi si moduri in care parintii pot ajuta la dezvoltarea inteligentei si gandirii la copii:

Inteligenta copilului determina educatia pe care acesta o primeste pe parcurs si influenteaza direct ce fel de viata va avea dupa ce termina scoala. De aceea consider ca e bine sa incep cu alimentatia sanatoasa. Un copil hranit sanatos va avea o minte mai agera, o conditie fizica foarte buna (mai buna), iar concentrarea se va imbunatati. Atentie: ultimele cercetari arata ca rezultate mai bune la testele de inteligenta au obtinut doar acei copii care nu mananca de la “fast food”. De asemenea, lichidele sunt foarte bune pentru activitatea cerebrala (se recomanda minim 1 l/ zi). Sa nu uitam de lapticul matern!

Lectura copiilor este foarte importanta, astfel cel mic isi dezvolta vocabularul si abilitatile verbale. Discutati in permanenta cu cel mic despre activitatile zilnice, despre ceea ce simte si-i face placere. Nu uitati ca pe langa “a discuta”, la fel de important e si “a asculta”. Numai cel caruia i s-a insuflat in copilarie gustul pentru lumea minunata a lecturii isi va gasi timp pentru aceasta activitate de minte si suflet. Sa ne amintim de Campania Imbratisam lectura – editie junior.

Discutam acum ceva timp si de educatia prin activitatile extracurriculare care urmareste identificarea si cultivarea corespondentei optime dintre aptitudini, talente, cultivarea unui stil de viata civilizat, precum si stimularea comportamentului creativ in diferite domenii. Incepand de la cea mai frageda varsta, copiii acumuleaza o serie de cunostinte punandu-i in contact direct cu obiectele si fenomenele din natura. Vizionarea emisiunilor muzicale, de teatru de copii, distractive sau sportive, stimuleaza si orienteaza copiii spre unele domenii de activitate: muzica, sport, poezie, pictura. Ca tot am vorbit de muzica, micutii care studiaza un instrument muzical au abilitati mult mai dezvoltate.

Nu uitam nici de jocurile/ jucariile educative care stimuleaza creierul copilului: puzzle, jocurile de carti, sahul, sudoku, jocurile de cuvinte, cuvinte incrucisate. Toate acestea antreneaza mintea si tin sa amintesc ca majoritatea testelor IQ se bazeaza pe abilitatiile verbale, iar parintii ar trebui sa-si ajute copiii in acest sens.
Exemple: teste cu imagini Puzzles & GamesMensa –  este o societate fondata in Oxford, Marea Britanie in 1946 cu scopul de a identifica si pune in legătura oameni cu un coeficient foarte inalt de inteligenta.

Grija fata de timpul liber al copilului, atitudinea de cunoastere a dorintelor copiilor si de respectare a acestora trebuie sa fie dominantele aceste activitati. Acestea le ofera destindere, incredere, recreere, voie buna, iar unora dintre ei posibilitatea unei afirmari si recunoastere a aptitudinilor. Modelarea, formarea si educatia copilului cere TIMP si DARUIRE!!!

1 thought on “Dezvoltarea inteligentei si gandirii la copii”

  1. Aveti mare dreptate in ceea ce spuneti legat de modalitatile de dezvoltare a inteligentei la copii, insa din nefericire locul multor parinti inn viata copiilor lor este luat de programele ieftine de la tv si de jocurile de la pc cu care cei mai multi copii isi umplu timpul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *