Rolul papusilor in viata copiilor

Dragi parinti, 

Sigur ati avut si voi papusi. Le pieptanam, le puneam funde, le impleteam parul, le schimbam rochitele, le luam cu noi la joaca si le incredintam toate secretele noastre. Fiecare copil isi creeaza un univers propriu in jurul papusilor, ele avand mica lor lume. Ceea ce nu stiati insa este ca aceasta joaca ii ajuta pe copii sa se dezvolte si ii pregateste pentru viata matura, contribuind la dezvoltarea personalitatii lor.

Inca de la 18 luni copiii ii imita pe adultii din jurul lor.  De exemplu, isi va hrani papusa, incercand el singur sa se hraneasca. Este important sa aiba alaturi o papusa potrivita acestei varste, cand copiii prefera papusile de talie mica, care sunt usor de manevrat. Catre 2 sau 3 anisori, in jurul papusilor copiii isi contruiesc un orizont propriu, plin de imaginatie. Acum cel mic incepe sa o ingrijeasca, sa o imbrace, sa-i creeze o personalitate. Este mai protector cu ea, mai atent si organizeaza activitati in compania papusilor, lucru care poate sa tradeze anumite pasiuni viitoare: fie ii place sa cante, sa se joace de-a doctorita sau prefera sa creeze noi modele de rochite sau de coafuri.

Incepand cu varsta de 6 ani, rolul papusii va deveni si mai important. Copilul este acum dezvoltat functional si intelectual si stie sa creeze adevarate povesti cu ajutorul papusilor. Fiind atenti la joaca lui, puteti sa observati anumite sentimente sau frustrari ale celui mic.

Prin intermediul papusilor, copiii isi dezvaluie emotiile

Papusa joaca acum un rol important. Prin ea, copilul tau isi exprima sentimentele. Copilul incearca sa imite un adult, cel care are dreptul sa faca orice, dar care ii interzice lui atat de multe actiuni. Copilul poate prin joaca sa faca ceea ce ii este interzis, controlandu-si emotiile si frustrarile si dezvoltandu-si personalitatea.

Creativitatea copiilor va fi stimulată, dezvoltându-li-se limbajul, dar şi încrederea în sine. Unii copii au probleme de comunicare, sunt timizi şi ruşinoşi, iar aceste probleme pot fi ”tratate” prin teatrul cu păpuşile. Dupa 6 ani, copilul devine personajul jucat de papusa (ex: papusa doctorita sau cantareata), adaptandu-se si trecand treptat in lumea adultilor.

Importanta accesoriilor

Cu timpul copilul va intelege ce rol au toate accesoriile care insotesc o papusa (aici poate si adultul sa intervina sa ii explice). Ele vor fi integrate in joc treptat, copilul incercand sa recompuna viata de familie. Va dori sa isi spele papusa, sa o hraneasca, sa o plimbe cu caruciorul etc. In timp, ii putem darui papusi sofisticate, cu par lung, cu multe haine, care au un decor de tip casa cu mai multe camere, bucatarii, masute de machiaj, truse de doctor etc.

”Cel mic nu va face diferenta intre noua sa prietena si oamenii adevarati, papusa i se va parea reala. Se va identifica cu aceasta si se va atasa de ea. Va deveni prietena ei cea mai buna, confidenta ei, micul ei refugiu intr-un univers magic creat asa cum si-l doreste” (Claudia Ilies).  Asadar, mica “prietena” il va ajuta sa invete sa reproduca viata de zi cu zi, lucru care este foarte important in dezvoltarea lui psihica, ajutandu-l sa creasca si sa fie pregatit pentru viitor.

 

Păpușile Gotz

Au fost create special să devină prietenele cele mai bune ale fetițelor, trezind în ele sensibilitate, devotament și grijă. De asemenea, și băiețeii se pot juca cu păpuși, intrând în roluri de tătici, învățând astfel cum să ocrotească și cum să se poarte cu un bebeluș.

Fiecare copil trebuie să aibă o păpușă, păpușa copilăriei lui, cea de care își va aminti peste ani că a fost mereu acolo, care a rezistat până când a crescut. Cu gândul acesta, echipa Edukid a ales cu grijă din toate ofertele și astfel ne-am oprit la Păpușile Gotz fabricate în Germania. Acestea sunt de cea mai înaltă calitatea și vor trece cu siguranță testul timpului și al iubirii necondiționate a copiilor, care deseori sunt neîndemânatici cu jucăriile.

Cu o istorie de peste 60 de ani, Păpușile Gotz sunt supuse celor mai riguroase controale de calitate. Moi, ecologice și sigure, sunt fabricate din materiale durabile și vopsele care rezistă pe fața păpușii pentru totdeauna. O păpușă Gotz este menită să stea în brațele copiilor, să fie schimbată și accesorizată, îngrijită și pieptănată, copilul vostru învârtindu-se în jurului ei, dându-i diverse roluri, vorbindu-i cu drăgălășenie și iubind-o mult. Ție care îți place cel mai mult?

Pentru a vizualiza toate păpuşile, dați click aici.

De asemenea, puteți găsi accesorii pentru păpuși și în categoria Hape. Acestea sunt confecționate din lemn și dezvolta: coordonarea miscarilor mana-ochi, dezovoltarea musculaturii, invatarea prin propriile experiente vizuale, tactile si auditive, dezvoltarea abilitatilor de comunicare, cooperare, colaborare, intareste increderea in sine, prietenie si dezvolta limbajul. De asemenea incurajeaza joaca de rol.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *