15 idei de activitati casnice pentru copii

Dragi părinți, Untitled-2

Încă de mici copiii trebuie încurajați să facă anumite sarcini prin casă, pe măsura puterilor și a entuziasmului lor. Veți fi surprinși cât de mult își vor dori sa vă ajute, dacă puneți problema cum trebuie.

Începem cu câteva sfaturi importante:

1. Copiii trebuie să înțeleagă ce vreți de la ei

Este foarte important întâi să le arătați copiilor ce trebuie să facă, nu uitați că exemplul funcționează mereu cel mai bine. Copiilor le este mult mai ușor să imite decât să fie atenți la ceea ce le explicați verbal. Păstrați-vă răbdarea, s-ar putea să nu fie de ajuns dacă le arătați doar o singură dată.

2. Nu vă așteptați să reușească din prima

Cu cât sunt mai mici, cu atât șansele să le iasă din prima sunt mai mici. Deseori vor avea nevoie să repete acel lucru până să le iasă bine. Oricum, ceea ce este important deja se întâmplă: depun efort pentru a face o trebușoară casnică, iar asta este mare lucru!

3. Laudă-l de 10 ori și corectează-l o singură dată

Sigur că cel mai simplu este să îi arăți unde greșește și unde mai are de îmbunătățit, dar nu asta este ideea. Ideea este să ne distrăm și s învățăm! Concentrați-vă energia pe ceea ce face bine și lăudați-l ori de câte ori aveți ocazia. Încurajați-l și veți vedea că în timp se va corecta singur! Dacă simțiți că este nevoie, arătați-i din nou ce are de făcut.

4. Nu-l copleșiți

Nu vă așteptați ca cel mic să poată duce 5 sarcini într-o zi. S-ar putea să aibă entuziasmul, dar dacă îl copleșiți și-l va pierde. Începeți cu o sarcină ușoară, lăsați-l să învețe, să exerseze, apoi puteți crește gradual dificultatea sarcinilor, în funcție de cum reacționează copilul.

5. Nu te da bătut

Încearcă să ai răbdare, păstrează-ți și tu ca părinte etuziasmul și nu uita că repetiția duce la lecții învățate. Așadar, e important să rămâi bine dispus chiar dacă vor exista momente când vei simți că nu avansați deloc. Ai răbdare și încredere în copilul tău! Într-un final va înțelege și va face lucrurile bine.

6. Aveți grijă la siguranța lor

Obiectele ascuțite, tăioase, care se pot sparge sau care îl pot răni trebuie îndepărtate din calea copiilor.

Și acum că am stabilit niște reguli și încurajări pentru părinți, haideți să vedem și o listă de 15 idei de sarcini casnice pentru copiii de peste 3-4 anișori:

1. Să se îmbrace singur. În plus, învață-l să își ducă și hainele murdare la spălat.

2. Să se spele pe dinți singur. Cu verificare din partea ta că s-a spălat bine.

3. Să-și facă zilnic curățenie în cameră.

4. Să aspire covorul dintr-o cameră mai mică.

5. Să ude florile. 

6. Să împăturească prosoape mici după ce s-au uscat.

7. Să sorteze și să împerecheze șosetele

8. Să șteargă praful de pe suprafețele de la înălțimea lor.

9. Să golească gunoiul.

10. Să șteargă mânerele de la uși.

11. Să pregătească singuri o gustare ușor de făcut.

12. Să așeze masa.

13. Să măture pe jos în bucătărie.

14. Să spele cu mopul gresia.

15. Să spele vasele din plastic.

Cel mai amuzant pentru cei mici ar fi dacă le-ați cumpăra ustensile de dimensiunile lor. Spre exemplu, șort, bonetă și mănușă pentru bucătărie pe măsura celor mici găsiți la noi. Mături mici găsiți în piețe, la producătorii autohtoni sau puteți folosi, ca în poză, o perie mică, iar un mop pe măsura lor poate fi făcut chiar de voi, acasă dintr-un băț și câteva fâșii de cârpă.

Spor la treabă vă dorim!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *