Cum sa-i înveti pe copii despre onestitate si minciuni?

Dragi părinți,

iată o lecție simplă care durează doar 10 minute și care va rămâne în mintea copiilor pentru totdeauna. Vă garantăm! Cei mici vor înțelege perfect dacă le explicați întocmai care este diferența dintre adevăr și minciună și de ce minciuna nu poate fi acoperită. Căci foarte mulți copii, deși înțeleg de ce e bine să spună adevărul, trăiesc totuși cu impresia că o minciunică poate fi acoperită.

Aveți nevoie de:

– înghetată
– sirop
– sare
– trei castroane
– trei lingurite
– un vas cu apă

DSC_0681

Puneți puțină apă în unul dintre castronașe, apoi turnați câteva linguri de sare. Amestecați și uscați sarea cu ajutorul unui uscător de păr, pentru a se întări.

Apoi chemați-i pe copii și explicați-le cu un ton blând că vreți să învățați împreună de ce nu e bine să spui minciuni și de ce acestea nu pot fi acoperite. Vor fi încântați să vadă că vor lucra cu înghețată și sirop! 🙂

Faza 1: Puneți înghețată într-un bol curat și întrebați-i pe copii cui îi place înghețata. Dați-le câte o linguriță și gustați cu toții din ea! Apoi întrebați-i: ”Uneori noi oamenii facem alegeri greșite. Ce credeți, este o alegere greșită să pui sare peste înghețată?” ei vor spune că ”Daaaaa”. Imediat turnați o lingură mare de sare pe înghețată și spuneți ”Ooops!”

Explicați-le că uneori sunt rușinați de ceea ce am făcut, ne pare rău de alegerea noastră, așa că încercăm să acoperim greșeala. În acest punctu acoperiți cât mai bine toată înghețata și sarea cu sirop, astfel încât să nu se mai vadă sarea. Întrebați-i apoi: ”Mai puteți vedea sarea? Ce gust credeți că are acum înghețata, vreți să încercați?” Dacă spun da, luați lingurițele lor și umpleți-le cu înghețată, asigurați-vă că luați din partea unde este multă sare. Copiii vor încerca și pregătiți-vă să se strâmbe și să facă fețe amuzante. Vor fi surprinși, căci ei cor crede cu adevărat că sarea nu se va simți deloc!

Ați învățat împreună că o minciună nu poate fi niciodată acoperită! Că sarea e ca și minciuna, nu dispare cu adevărat, oricât ai acoperi-o și că singura metodă de a face sarea să dispară este făcând totul din nou, întorcându-ne și încercând să ne îndreptăm greșeala.

Faza 2: Luați al doilea castronaș curat și puneți o lingură mare de sare. Dați-le un șervețel de hârtie și rugați-i să șteargă sarea de pe fund (aceasta se va duce foarte ușor). Apoi rugați-o să șteargă sarea de pe castronașul unde ați întărit compoziția. Aceasta se va lua foarte greu, aproape deloc. Copiii vor încerca, însă va fi în zadar. Spuneți-le în acest punct că așa sunt minciunile. Uneori spunem o minciună timp îndelungat și poate ceilalți au uitat, dar cel care spune minciuna n-a uitat. Uneori minciunile devin mai grave, căci trebuie să mai spunem pe deasupra și alte minciuni. Cu cât spui mai mult timp o minciună, cu atât mai greu este de ”curățat”. Luați apoi vasul cu apă și scufundați castronașul cu sare întărită. După puțin timp sarea se va dizolva și se va dezlipi de castronaș.

Copiii vor învăța cât de important este ca vasul lor să rămână curat, să aibă grijă să nu spună minciuni, pentru că acestea se spală greu și nu dispar niciodată cu adevărat. 

Veti oberva ca cei mici vor fi fascinati de lectie, nu se vor certa intre ei si nu se vor plânge că vor să facă altceva. După ce terminați lecția, puneți-vă cu toții câteva linguri de înghețată cu sirop și sărbătoriți împreună. Meritați! Urmăriți apoi discuțiile lor și vedeți dacă mai amintesc de lecție. Cu siguranță o vor face!

Împărțiți și cu alți părinți această idee dacă v-a plăcut!

Christian Good Job MOM

 

Traducere adaptată după o postare de aici.

1 thought on “Cum sa-i înveti pe copii despre onestitate si minciuni?”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *