Rolul activitatilor extracurriculare in educatia copiilor

“Sa nu-i educam pe copiii nostri pentru lumea de azi. Aceasta lume nu va mai exista cand ei vor fi mari si nimic nu ne permite sa stim cum va fi lumea lor. Atunci sa-i invatam sa se adapteze.” (Maria Montessori –”Descoperirea copilului”)

Modelarea, formarea si educatia copilului cere timp si daruire

Ca parinte, esti responsabil pentru a-i asigura copilului tau un camin stabil si armonios, o buna crestere si educatie. Orice parinte stie ca educatia copilului sau reprezinta piatra de temelie pe care se va sustine intreaga sa personalitate si viata. Educatia extracurrriculara (realizata dincolo de procesul de invatamant) isi are rolul si locul bine stabilit in formarea personalitatii copiilor vostri. Educatia prin activitatile extracurriculare urmareste identificarea si cultivarea corespondentei optime dintre aptitudini, talente, cultivarea unui stil de viata civilizat, precum si stimularea comportamentului creativ in diferite domenii. Incepand de la cea mai frageda varsta, copiii acumuleaza o serie de cunostinte punandu-i in contact direct cu obiectele si fenomenele din natura.

In cadrul actiunilor turistice, copiii isi pot forma afectiunea fata de natura, fata de om si realizarile sale. Acestia sunt foarte receptivi la tot ce li se arata sau li se spune in legatura cu mediul, fiind dispusi sa actioneze in acest sens. In urma plimbarilor, a excursiilor in natura, copiii pot reda cu mai multa creativitate si sensibilitate, imaginea realitatii, in cadrul activitatilor de desen si modelaj, iar materialele pe care le culeg, sunt folosite in activitatile practice, in jocurile de creatie. Vizitele la muzee, expozitii, monumente si locuri istorice, case memoriale constituie un mijloc de a intuit si pretui valorile culturale, folclorice si istorice ale tarii. Vizionarea unor filme, spectacole de teatru precum si a emisiunilor tv specifice varstei lor, poate constitui de asemenea o sursa de informatii, dar in acelasi timp si un punct de plecare in organizarea unor actiuni interesante, astfel face cunostinta cu lumea artei.

Activitatile extrascolare constituie modalitatea neinstitutionalizata de realizare a educatiei.

Vizionarea emisiunilor muzicale, de teatru de copii, distractive sau sportive, stimuleaza si orienteaza copiii spre unele domenii de activitate: muzica, sport, poezie, pictura. Excursiile si taberele scolare contribuie la imbogatirea cunostintelor copiilor despre frumusetile tarii, la educarea dragostei, respectului pentru frumosul din natura, arta, cultura. Prin excursii, copiii pot cunoaste realizarile oamenilor, locurile unde s-au nascut, au trait si au creat opere de arta.

Invata-l pe copil calea cea buna, dar asigura-te ca si tu esti pe ea.
Grija fata de timpul liber al copilului, atitudinea de cunoastere a dorintelor copiilor si de respectare a acestora trebuie sa fie dominantele acestui tip de activitati. Acestea le ofera destindere, incredere, recreere, voie buna, iar unora dintre ei posibilitatea unei afirmari si recunoastere a aptitudinilor. Activitatea educativa scolara si extrascolara dezvolta gandirea critica si stimuleaza implicarea tinerei generatii in actul decizional in contextul respectarii drepturilor omului si al asumarii responsabilitatilor sociale, realizandu-se, astfel, o simbioza lucrativa intre componenta cognitiva si cea comportamentala.

Asa cum sunt aceste activitati extrascolare sunt recomandate copiilor pentru stimularea comportamentului creativ in diferite domenii, asa si jucariile educative Edukid ajuta pe cei mici sa-si creeze propriul univers, sa invete mult mai usor intr-o atmosfera relaxanta, in siguranta cu o baza fundamentala in crestera si dezvoltarea abilitatilor. Totul este sa alegeti jucaria potrivita, la momentul potrivit.

Recomand: Broasca testoasa care inoata si canta, Magnetic puzzle, Alfabetul, numerele si adunarea , Set constructie zoo.4 thoughts on “Rolul activitatilor extracurriculare in educatia copiilor”

  1. Se organizează cursuri de majorete nivel incepător pentru categoriile de vârste cadete (7-10 ani) si junioare (11-15 ani). Aceste cursuri se adresează oricărei fete ce dorește să învețe să danseze, indiferent de vârstă, înalțime sau constituție. Se predau miscari tipice de majorete traditionale, elemente de dans foarte feminine, lucrul cu pom-ponii, gimnastica, pasi de samba, cha-cha, salsa, cumbia, merengue etc. Sunt 2 antrenamente pe săptămână, la care echipamentul sportiv este obligatoriu. Cursul incepe in 20 septembrie, ora 16:30, la sala de sport a Liceului Gheorghe Șincai (în centrul Clujului, str. Avram Iancu).Inscrie-te si tu si poti participa la campionatele judetean si national de la inceputul anului 2012!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *