Metode de educație: Montessori și Waldorf

Se apropie școala! Dacă te gândești să îți duci copilul la o scoală sal o grădiniță privată, s-ar putea să te intereseze diferențele dintre metodele Waldorf și Montessori, din moment ce acestea sunt cele mai folosite în România.

 A. Montessori
1. Filozofie

Inventată de Maria Montessori în Roma la începutul anilor 1900, metoda Montessori este centrată pe copil, profesorii fiind ghizi. Joaca este privită ca „jobul” copiilor. Deși acest tip de educație are și elemente academice, le permite copiilor să învețe în propriul ritm. Există jucării speciale Montessori care îi ajută pe copii să își dea seama singuri dacă soluția lor e corectă sau nu. Puzzle-urile sunt un exemplu perfect de astfel de jucării. Conform metodei Montessori, rolul profesorului este de a îl ajută pe copil să învețe să descopere materiale și jucării.

Copiii nu sunt separați după clase, copiii de 3, 4 și 5 ani fiind în aceeași cameră. Acest lucru le permite copiilor mai mari să fie modele pentru cei mai mici.

 

 2. De ce Montessori?

Mulți părinți aleg metodă Montessori pentru că îi ajută pe copii să dobândească abiltati de lideri și independența.

Puteți afla mai multe despre metoda Montessori aici.

 B. Waldorf
 1. Filozofie

Metoda Waldorf este bazată pe joc. Are o structură definită, oferindu-le copiilor rutină, de exemplu: anumite zile ale săptămânii sunt pentru anumite activități. Clasele, la fel ca și în metoda Montessori, sunt formate din copii cu diferite vârste cu același profesor pentru mai mulți ani. Waldorf îmbină rutina cu creativitatea. Cooperare e foarte importantă, copiii simțindu-se ca acasă în cadrul școlii.

Școlile Waldorf nu folosesc sisteme tradiționale de notare și nu au electronice în clase. Copiii nu primesc teme sau teste. Copiii au foarte multe activități afară.

2. De ce Waldorf?

Părinții care aleg metoda Waldorf apreciază că dezvoltă calitățile individuale ale copilului.

Puteți afla mai multe despre metoda Waldorf aici.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *