Primul calculator in educatia copilului

Fiecare parinte isi da seama cand copilul lor are varsta necesara utilizarii calculatorului, acesta activitate fiind una optionala si nu trebuie impusa.
Cumpararea primului calculator personal pentru copilul tau este o alegere buna odata ce acesta a implinit varsta de 5 ani. De la aceasta varsta, simturile sunt dezvoltate aproape in totalitate si copilul poate procesa cu usurinta imagini fara a obosi si fara a-si strica vederea. Pentru inceput, este suficient ca cei mici sa asiste parintii care lucreaza pe calculator. Acestia familiarizeaza copilul cu PC-ul si in al doilea rand permite stabilirea unei comunicari si interactiuni intre copil si parintele care acceseaza calculatorul. Folosirea acestuia trebuie sa fie o activitate secundara si nu principala, prioritate avand ingrijirea corporala, jucariile educative, dansul, exersarea limbajului si cantatul. Filmuletele sunt si ele recomandate si pot completa povestile citite din carti. Mama poate sa-i explice copilului actiunea, sa povesteasca basmul odata cu derularea acestuia. Copilul va fi incantat de aceasta metoda animata, deoarece personajele nu sunt statice, vorbesc si canta. Astfel, acestea dezvolta abilitatile intelectuale ale copilului. Totul este sa nu neglijati activitatile extracurriculare: excursii cu colegii de gardinita/scoala, plimbari in natura, vizite la teatru/ muzee, expozitii si mai ales- jucariile educative.

Calculatorul face parte din valul viitorului, dar tehnicile vechi de invatare si educatie nu trebuie neglijate
Jocurile si programele sunt tot mai avansate si complexe, pot stimula inteligenta daca sunt alese corespunzator. Trebuie evitate jocurile pe calculator cu continut violent, deoarece acestea influenteaza negativ personalitatea in formare si pot determina un comportament agresiv, antisocial. De asemenea, existenta unor reguli stabilite de parinti privind folosirea calculatorului in timpul liber, dupa rezolvarea temelor, au ca rezultat diminuarea acestor efecte negative, supravegherea parintilor dovedindu-se si in acest caz un important factor de mediere pentru evolutia copilului. “Ai voie să te joci cu calculatorul doar dupa ce ti-ai facut lectiile fara nici o greseala si ai venit acasa cu note bune!” Poti stabili in comun (prin negociere) un program (sambata si duminica doua-trei ore si in timpul saptamanii o ora).
Un copil trebuie sa interactioneze fizic cu alti oameni si nu trebuie sa invete absolut totul la calculator. Trebuie doar sa i se stabileasca un program cat de cat organizat, pentru ca timpul acordat calculatorului poate afecta timpul de invatat, joaca, timp care este fiecare important. In ultimii ani, calculatorul a devenit un obiect tot mai des intilnit intr-o casa. Dependenta de calculator are efecte negative atat asupra dezvoltarii fizice, cat si asupra dezvoltarii psihice a copilului. Cele mai frecvente probleme fizice sunt slabirea vederii, obezitatea, durerile de cap si durerile la nivelul muschilor gatului si umerilor. In plan psihologic, copilul poate deveni un neadaptat. Petrecand mare parte din timp in fata monitorului, el risca sa piarda contactul cu lumea reala. Va deveni singuratic si nu va sti sa faca fata unor situatii simple; ei nu vor invata sa-si imparta lucrurile, sa-si astepte randul, si uneori nu vor cunoaste lucruri de baza, simple, precum bunele maniere. Copiii au nevoie sa interactioneze cu alti copii, adulti si animale. Ei au nevoie sa experimenteze lucrurile mai intai cu mana si nu in fata unui monitor de calculator.

Calculatorul este un rau necesar pentru un copil

Calculatorul influenteaza evolutia copilului si a procesului de invatamant, el fiind introdus ca mijloc de invatamant si apoi de instruire programata in intreg sistemul. Acesta are si un beneficiu – copiii care-l folosesc sunt mai inteligenti sau cel putin asa spun statisticile din ultimii ani (studiu l„Home Computer Use and the Development of Human Capital”). Cei care stiu sa foloseasca foarte bine un calculator au avantajul de a-si gasi un serviciu in domeniu mult mai usor si se adapteaza repede schimbarilor tehnologice. La fel putem spune si despre jucariile educative care au fost special create si gandite pentru a oferi micutilor posibilitatea de a cunoaste lumea stimulandu-le astfel curiozitatatea, ii ajuta sa creeze, sa aiba o imaginatie bogata si le dezvolta vocabularul, ii vor ajuta pe copii sa comunice mai usor atat cu adultii cat si cu micuti de varsta lor incurajand astfel sa fie cooperanti.

Incurajam si sprijinim campania 10 pentru primul meu calculator, sustinuta de oamenii din online. Scopul campaniei consta in imbunatatirea calitativa a procesului instructiv-educativ a Mihaelei, oferindu-i un calculator. Aceasta este eleva in clasa a IX-a in Iasi, fara prea multe posibilitati financiare, cazul ei fiind prezentat in campania de sensibilizare a bloggerilor ieseni Globuri cu suflet, din 6 decembrie 2009 (unde Edukid a sponsorizat). Calculatorul o va ajuta pe Mihaela in dobandirea unor cunostinte si formarea unor deprinderi care sa-i permita sa se adapteze cerintelor unei societati aflata intr-o permanenta evolutie. Aceasta trebuie sa fie pregatita pentru schimbari, sa le intampine cu entuziasm si deschidere, nu cu frica si neputinta.

4 thoughts on “Primul calculator in educatia copilului”

  1. Eu cred ca primul calculator din viata copilului (pana la o varsta) trebuie sa vina cu un soft de parental control deja instalat (Smart Guard, de exemplu, de asta stiu eu, or mai fi si altele). Degeaba il educam noi cu privire la PC, cat e mic nu intelege tot ce trebuie si atunci trebuie sa avem grija.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *