EDUKID incurajeaza lectura in randul copiilor

Lumea magica a lecturii si jocului

Numai cel caruia i s-a insuflat in copilarie gustul pentru lumea minunata a cartii va cauta si isi va gasi timp pentru aceasta activitate de minte si suflet. Sa lasam jocurile pe calculator si televizorul si sa discutam despre lectura- cea care ne imbogateste sufletul si mintea! Prin lectura copiii pot cunoaste lumea, prin lectura vor ajunge sa-si modeleze atributele gandirii, sa-si exprime clar si precis propriile idei. Copiii citesc din ce in ce mai putin. Oare de ce? Lectura ar trebui sa devina pentru copii deprindere zilnica, trebuie sa devina placerea de a citi, ar trebuie sa devina o necesitate. Deprinderea se formeaza in familie, din primii ani de viata.
Pedagogii spun ca cel mai bine este sa incepeti prin a introduce cititul in programul zilnic, la fel ca mesele principale, somnul la amiza, spalatul pe dinti sau ora de culcare.

Ar fi ideal sa ne facem timp seara de seara, sa citim micutului povesti cu animale, pasari, cu eroi de varsta lui, cu care el s-ar putea identifica. Copiii vor indragi eroii cartilor si vor dori sa afle mai multe intamplari si din alte povesti. De preferat sa ii lasati si singuri, asa cum ati procedat si cand a invatat sa mearga. Spuneti-i intr-o seara ca nu puteti citi impreuna dar intrebati-l a doua zi ce s-a mai intamplat, cum s-a terminat povestea. Prezenta televizorului se exclude bineinteles, in schimb, un fond muzical adecvat este chiar recomandat. Cartile de citit ar trebui sa fie frumos ilustrate, astfel ele vor fi atractive si copilul le va indragi si le va dori mereu in preajma lui. Este important sa ne cunoastem copilul, sa-i observam pasiunile, sa-l incurajam sa-si mareasca bagajul de cunostinte in domeniile care il atrag, ajutandu-l sa-si creeze colectii de reviste, brosuri sau alte materiale. El va continua singur mai tarziu, in librarii sau biblioteci, sa caute noi informatii. Putem, de asemenea sa implicam mai multi copii, vecini sau prieteni in discutii despre cartile citite de fiecare.Copiii sunt sensibili la ideile altor copii si vor dori, cu timpul, sa faca schimb de carti intre ei. Povestirile le vor starni interesul si vor astepta cu nerabdare invatarea alfabetului, pentru a putea citi singuri cartile lor.

Televizorul si internetul – primii dusmani ai lecturii

Stand un număr mare de ore in fata calculatorului, copilul intampina numeroase probleme in redarea unei intamplari reale sau din lecturile sale. Povestiti copilului in fiecare zi cate o poveste si nu uitati sa tineti cont si de dorinta lui de a reasculta o poveste preferata. Rugati copilul sa povesteasca pentru a-i imbunatati capacitatea de concentrare si de redare a informatiilor. Fata de anii trecuti exista in jurul lor tot mai multe tentatii. Am putea spune ca televizorul si calculatorul/internetul sunt cele mai obisnuite si devin dusmanii lecturii, care apar de la cele mai mici varste. Astfel se creeaza dependenta care nu este deloc sanatoasa, nici pentru dezvoltarea fizica, nici pentru dezvoltarea psihica a micutului. Pentru o intreprindere zilnica si ca placerea de a citi sa devina o necesitate dorita si traita, ea trebuie cultivata inainte de invatatrea alfabetului, prin preocuparea permanenta a parintilor de a-i obisnui cu frumusetea lecturii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Required fields are marked *